Otobüs Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey
top of page
  • Yazarın fotoğrafıMehmet Koçak

Otobüs Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey

Otobüs Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey, Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Otobüs kiralama hızla yaygınlaşıyor. Gezi Tur Farklı Organizasyonlarda Otobüs kiralamaya büyük ihtiyaç doğuyor. Gezilerimizin Turların Organizasyonların olmazsa olmazlarında biri otobüslerdir. Bu sebeple Otobüs Kiralarken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey hakkında bilgiler edinmek gerekmektedir.

Oryantrik Federasayonu Moldova Gezimiz

Otobüs Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Firmayı Araştırmak

Otobüs kiralarken bilindik ve güvenilir araç kiralama firmalarını tercih etmeli. Size sunulan belgeleri, ödeme şartları, sigorta vb. dikkate almalı ve incelemeli. Boş senet/kağıt vs. imzalatmak isteyenlere itimat etmemek önemli.

Otobüs kiralama yaparken fiyat karşılaştırması ve indirim fırsatlarına bakmak gerekiyor. Bu sayede pek çok özel teklifle karşılaşarak kiralamayı çok daha uygun bir şekilde yapmak mümkün. Bir firmaya gittiğinizde çekinmeden aklınızdaki tüm soruları ve kampanyalarını sormak bu nedenle oldukça önemli. Gitmeden önce de iyi bir araştırma yapmak gerekiyor tabi.


2. Ne tür Otobüse ihtiyacınız olduğunu belirlemek

Şöförlü mü kiralama yapmak istiyorsunuz yoksa şöförsüz mü kiralama mı?Kaç kişilik otobüse ihtiyacınız var onu belirlemeniz gerekmektedir.


3. Kişi sayısına uygun araç kiralamak

Otobüsler genellikle aşağıda yazılar kişi kapasitelidir. Bu kişi aralıklarına bakarak otobüs kiralamanızı tavsiye ediyoruz.

  • 20 kişilik otobüs kiralama,

  • 29 kişilik otobüs kiralama

  • 31 kişilik otobüs kiralama

  • 35 kişilik otobüs kiralama

  • 41 kişilik otobüs kiralama

  • 46 kişilik otobüs kiralama,

  • 50 kişilik otobüs kiralama

Yol kısa da olsa, araca binecek her kişi için bir koltuk olduğundan ve yeterli bagaj alanı olduğundan emin olmak gerekiyor. Kısa diye çıkılan bir yol, uzun saatler de sürebileceği için hiç kimsenin zorda kalmasına gerek yok. Ayrıca, yapılan anlaşmada araçta bulunacak herkesin bir listesinin de bulunmasına dikkat etmek gerekiyor. Bir çok ülkede araçtaki koltuk sayısından fazla kişinin araca bindirilmesinin yasak olduğunu aklınızda tutun.


4. Otobüsün Gerekli evraklarını kontrol etmek


4.1. Şöförlü Otobüs Kiralama yapılacak ise


*Şöför Yaş Sınırı; Sigorta şartları gereği Şöför’lü bir otobüs kiralandığında şöför’ün en az 24 yaşında olması gerekmektedir.

*Psikoteknik Belgesi;

*SRC belgesi;

*Şöför Ehliyetinin Sınıfı; Sigorta şartları gereği Şöförlü bir otobüs kiralandığında şöför’ün D sınıfı ehliyeti olması gerekmektedir.

*Trafik Poliçesi; Yönetmelik gereği otobüsün sigortası yani trafik poliçesi yapılmış olması lazım

*Kasgo Poliçesi; Herhangi istenmedik kazalara karşı koruma tedbiri

*Koltuk Sigortası; Yönetmelik gereği otobüsün Koltuk Sigorta poliçesi yapılmış olması lazım. Kim hangi koltuğa oturmuşsa o koltuğa sigortalıdır.

*D2 belgesi; Yurtiçi tarifesiz yolcu taşıma yetki belgesi

*B2 belgesi; Yurtdışı tarifesiz yolcu taşıma yetki belgesi

*Araç Muayene; Otobüsün yıllık muayenesinin yapılıp yapılmadığını gösteren belge


4.2. Şöförsüz Otobüs Kiralama yapılacak ise


*Trafik Poliçesi; Yönetmelik gereği otobüsün sigortası yani trafik poliçesi yapılmış olması lazım

*Kasgo Poliçesi; Herhangi istenmedik kazalara karşı koruma tedbiri

*Koltuk Sigortası; Yönetmelik gereği otobüsün Koltuk Sigorta poliçesi yapılmış olması lazım. Kim hangi koltuğa oturmuşsa o koltuğa sigortalıdır.

*D2 belgesi; Yurtiçi tarifesiz yolcu taşıma yetki belgesi

*B2 belgesi; Yurtdışı tarifesiz yolcu taşıma yetki belgesi

*Araç Muayene; Otobüsün yıllık muayenesinin yapılıp yapılmadığını gösteren belge


4.3. Şöförsüz Otobüs Kiralama da Kiralık Araçlarda Kasko ve Sigorta Şartları


Kiraladığınız aracın kasko sigortasının geçerli olabilmesi için dikkat etmeniz gereken şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Alkol ve uyuşturucu kullanılması durumunda sigortalar tamamen geçerliliğini yitirecektir.

  • Aracı kullanırken trafik kurallarına uymalısınız. Trafik kurallarına uymadığınız takdirde oluşabilecek her türlü maddi ve manevi hasardan sorumlu tutulursunuz.

  • Ticari araçlar dışında yer alan araçlar yük taşımada kullanılmamalıdır. Bu durum kasko sigortanız geçersiz kalacaktır.

  • Aracınızı terk ettiğinizde mutlaka ruhsatı ve anahtarı yanınıza alın. Kiraladığınız aracın çalınması durumunda kiralama şirketi sizden araç ruhsatı ve anahtarını isteyecektir.

Kaza durumlarında; hasar tek taraflı ise mutlaka trafik polisi ile birlikte tutanak tutmanız gerekir. Hasar çift taraflı ise kaza tutanağı düzenlenerek karşı tarafın ruhsat, sigorta ve sürücü belgesi bilgileri kesinlikle alınmalıdır. Tutanakları en kısa zamanda kiralama işlemi yaptığınız firmaya iletmelisiniz.


5. Hangi Otobüsü Kiralamalıyım

Hangi otobüs kiralanmalı ve hangi otobüsü neden dolayı kiralamak istiyorsanız cevabı aşağıda yazılı

  • Rahat ve Konfor istiyorsanız Mercedes Benz Travego

  • Can güvenliği istiyorsanız Mercedes Benz Travego

  • Yakıtı az olsun diyorsanız Mercedes Benz Tourismo

  • Hesaplı olsun diyorsanız Temsa Safir

  • Yedek parçası ve işçiliği ucuz olsun diyorsanız Temsa Safir

  • Bagajı Geniş olsun diyorsanız Mercedes Benz Travego

  • Otomatik vites olsun diyorsanız Temsa Safir (Ben Temsanın otomatik vitesini fazla tavsiye etmiyorum)

Araç modellerini incelemek istiyorsanız karkoctur.com.tr/araclar web sayfamıza giderek inceleme yapabilirsiniz.


6. Otobüs Kiralama Fiyatları

Otobüs kiralama fiyatları günlük, haftalık aylık, mesafe yani otobüsün yapacağı km gideceği yere, şöförlü, şöförsüz ve yakıt durumuna göre fiyatlandırılma yapılmaktadır.

Sizden ricamız bizi arayarak fiyat almanız daha sağlıklı olacaktır


Tel:0545 571 75 71


Otobüs Kiralama fiyatları yada otobüs kiralama ücretlerine Otoyol geçiş, Köprüler, Feribot, Muavin ve İkram dahil olup olmadığını kesinleştirmenizi tavsiye ederiz

Birçok kişilerden günlük araç kiralama sektöründe pek çok firma ucuz fiyatlar sunduğu için tercih edilen gayri resmi kiralık otobüs firmaları hakkında çeşitli hikayeler söyleniyor. Bu sebeple Evrakları tam bu işin ehli olan firmalardan otobüs kiralamayı tercih etmeli. Elbette erken davranıp uygun fiyatlı araç bulmaya çalışılmalı. Bunu yaparken kullanıcı yorumlarını da ara ara okumalı. Müşteri şikayetleri ve memnuniyetsizlikleri firma hakkında size bilgi verecektir.

7. Otobüs Kiralama Sözleşmesi yapmak

Kesinlikle Otobüs kiralama sözleşmesi düzenleyerek anlaşmış olduğunuz konular veya maddelerin yazlı bir şekilde metine döküp çıktı alıp kaşeleyip imzalayınız.

Aksi olumsuz durumlarda kaza, arıza gibi durumlar nasıl bir tedbir alınacağını belirlemiz de fayda vardır. Arıza durumunda yerine başka otobüs verilecek mi? öğrenmelisiniz veya sözleşmeye yazmalısınız.

İstenmeyen Durumlarla Karşılaşmayın!

  • Aracınızı mutlaka yasal firmalardan kiralayın. Bu konuda yasal izni olmayan bir yerden kiralamanız, başınıza istemediğiniz dertler açabilir.

  • Mutlaka araç kiralama sözleşmesi yapın. Aksi halde bir kaza sonucunda maddi kayıp istemediğiniz noktalara gelebilir.

  • Aracın kasko ve diğer sigortalarının tam olduğundan emin olun. Kasko sigortası olmayan bir araç ile kaza yaptığınızda, araç kiralık olduğundan trafik sigortası da hasarı karşılamamaktadır. Böylece tüm masraflar sizin üzerinize kalabilir.

  • Tek yön kiralamalar için, teslimat ücretleri sormayı ihmal etmeyin. Bunlar çok yüksek olabilir.

Aracı Kiralamadan Öğrenin!

  • Kiralama yapacağınız şirketten servis ve bakımı ne zaman yapılmış öğrenin.

  • Bir kaza, çekilme vb. durumunda hangi yol izlenmeli ve ne tür belgelerin getirilmesi gerektiği konusunda bilgi isteyin. Hangi numarayı ve kimi arayacağınızı öğrenin.

  • Rezervasyonunuzu yaparken şirketin iptal işlemlerini öğrenin. Özellikle, herhangi bir iptal ücretinin olup olmadığını ve ceza ödememek için en geç ne zaman haber vermeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

  • Ek sürürücüler için ücret olup olmadığını ve isimleri sözleşmede belirtilmesi gerekip gerekmediğini sorun. Kiralama sözleşmesine diğer ek şoförleri de ilave edin. Sözleşmeye dahil olmayan birine aracınızı kullandırmanız halinde, sözleşmenin geçerliliğini tehlikeye atabilirsiniz.

  • Kiralanacak olan aracın fiyatının neleri kapsadığını kontrol edin. Genelde vitrinde ilan edilen otobüsler dışında başka otobüs gelmektedir. Fiyata ekstra bazı ücretler eklenebilir. HGS, Feribot vb gibi

  • Erken rezervasyon her zaman bir fiyat avantajı (yüksek-sezon dışında) sağlar. Önceden firmadan rezervasyon yaparsanız aracınızı çok daha uygun fiyata kiralama imkanı bulabilirsiniz. Belli bir gün sayısını geçen kiralamalarda da indirim uygulanmaktadır.

Sonuç olarak;

  1. Firmayı Araştırıyorum

  2. Ne tür otobüse ihtiyacınız var belirleme

  3. Kişi sayını uygun araç kiralamak

  4. Otobüsün gerekli evraklarını kontrol etmek

  5. Hangi otobüsü kiralayacağım onu belirlemek

  6. Otobüs Kiralama Fiyatları

  7. Otobüs Kiralama Sözleşmesi yapmak





66 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page