Burkina Faso Vizesi | Burkina Faso vize ücreti
top of page

BURKİNA FASO VİZESİ

Burkina Faso vizesi,  Burkina Faso vizesi nasıl alınır? Burkina Faso vize Ücreti ne kadar? Burkina Faso Vize işlem süresi kaç gün?

Burkina Faso vizesi hakkında her şey. Burkina Faso vizesi nasıl alınır?  

Burkina Faso Vizesi

 

Burkina Faso Vize İstiyor mu? Burkina Faso Vize Var Mı?

 

Burkina Faso’ya seyahat etmek isteyen Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip Türk Vatandaşları 90 gün süre ile vizeden muaf iken; Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) Umumi (Bordo) pasaporta sahip Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.

 

Burkina Faso Vize Türleri

 

Burkina Faso Vize çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Ticari, 3 Aylık, Tek Girişli, Vize

  • Turistik, 3 Aylık, Tek Girişli, Vize

  • Ticari, 3 Aylık, Çok Girişli Vize

  • Ticari, 6 Aylık, Çok Girişli Vize

  • Ticari, 12 Aylık, Çok Girişli Vize

 

Burkina Faso Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Burkina Faso Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

Burkina Faso vizesi başvuruları sadece Burkina Faso Ankara Büyükelçiliğinden gerçekleştirilebilmektedir.

Burkina Faso’ya seyahat edebilmek için vize almak isteyen Türk Vatandaşlarının Burkina Faso Ankara Büyükelçiliğine müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

Burkina Faso Vizesi İçin Gerekli Evraklar

 

Turistik Vize Almak için İstenilen Belgeler

 

  • Pasaport ve Fotokopisi

  • 2 Adet Fotoğraf. Vizesi Fotoğraf ölçüsü 35×45 mm

  • Sarı Humma Aşı Kartı veya Fotokopisi

  • Dilekçe

  • Seyahat Sağlık Sigortası

  • Banka Hesap özeti

  • Otel ve Uçak rezervasyonu

  •  

 

Ticari Vize Almak İçin Gerekli Belgeler

 

  • Pasaport ve Fotokopisi

  • 2 Adet Fotoğraf. Vizesi Fotoğraf ölçüsü 35×45 mm

  • Sarı Humma Aşı Kartı veya Fotokopisi

  • Şirket Evrakları (Vergi levhası, İmza Sirküsü, Ticari Gazete)

  • Dilekçe

  • Seyahat Sağlık Sigortası

  • Davetiye,

  • Otel ve Uçak rezarvasyonu

  •  

Burkina Faso Vizesi Kaç Günde Çıkar?

 

Burkina Faso Vizesi yaklaşık olarak 3-4 iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. Herhangi bir aksilik olmaması adına konsolosluğa vize başvurunuzu seyahat tarihinizden minimum 2 hafta içerisinde yapmanızda fayda bulunmaktadır.

 

Burkina Faso Vize Ücret Tarifesi

Burkina Faso Vize Ücretleri

 

Vize Süresi Vize Tipi Giriş Sayısı Toplam Ücret

3 AylıkTuristik 1 Girişli 140 EUR

3 Aylık Ekspres Turistik 1 Girişli 170 EUR

3 Aylık Turistik Çok Girişli 160 EUR

3 Aylık Ekspres Turistik Çok Girişli 190 EUR

3 Aylık Ticari1 Girişli 140 EUR

3 Aylık Ekspres Ticari 1 Girişli 170 EUR

3 AylıkTicari Çok Girişli 160 EUR

3 Aylık Ekspres Ticari Çok Girişli 190 EUR

6 Aylık Turistik Çok Girişli 180 EUR

6 Aylık Ekspres Turistik Çok Girişli 200 EUR

6 Aylık Ticari Çok Girişli 180 EUR

6 Aylık Ekspres Ticari Çok Girişli 200 EUR

6 Aylık Özel Ziyaret Çok Girişli 180 EUR

6 Aylık Ekspres Özel Ziyaret Çok Girişli 200 EUR

1 YıllıkTuristik Çok Girişli 240 EUR

1 Yıllık Ekspres Turistik Çok Girişli 260 EUR

1 Yıllık Ticari Çok Girişli 240 EUR

1 Yıllık Ekspres Ticari Çok Girişli 260 EUR

 

 

Ekonomi

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Burkina Faso dünyanın en fakir ve az gelişmiş ülkelerinden biri konumundadır. Ülke HIPC (Heavily Indebted Poor Countries) (Türkçe: Gelişmekte olan yüksek borçlu ülkeler) ülkelerden biri olarak kabul edilmektedir. 2005 yılında Dünya Bankası ve IMF HIPC borçların yeniden yapılandırılması kapsamında ülkenin dış borçlarının silinmesi kararlaştırılmıştır. Burkina Faso İnsani Gelişim Endeksi 2013 raporuna göre 187 ülke içerisinde 181. sırada yer almıştır.

Ülkede Satın alma gücü paritesine göre Gayrisafi yurt içi hasıla 2013 tahmini verilerine göre 26,51 milyar Dolar seviyesinde olup, bu değere göre kişi başı düşen gelir 1.500 Dolar seviyesindedir.[39]

 

Tarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke nüfusunun yaklaşık olarak %90’ı şahsi tüketim ve kullanım için tarımsal ürünler ekmektedir. Bu ekilen ürünlerin çoğunluğunu darı, mısır, sorgum ve pirinç oluşturmaktadır. Ülkenin güney kesimlerinde bu ürünlere ek olarak ayrıca manyok, yam ve şeker kamışı ekimi de gerçekleştirilmektedir. Burkina Faso’nun ihracatını gerçekleştirdiği ürünlerin başında ise fıstık ve pamuk gelmektedir.

Ülke genelinde yaşanan elverişsiz iklim şartları tarımsal ürünlerin ekiminde ve mahsulün toplanmasında zorluklar yaşatabilmektedir. Belirli dönemlerde yaşanabilen uzun kuraklık dönemleri özellikle kuzey bölümlerinde kıtlık sorunlarını beraberinde getirmektedir.

Her ne kadar Burkina Faso pamuğunun kalitesi yüksek düzeyde de olsa gelişmiş sanayi ülkelerinden gelen yüksek sübvansiyonlar nedeniyle dünya pazarlarına ihracatında sorunlar yaşanabilmektedir.[40] Bu nedenlerden dolayı ülkenin pamuk ticareti ABD ve AB tarafından sağlanan sübvansiyonlarla ilerlemektedir. Dönemin devlet başkanı Blaise Compaoré Afrika pamuğunun dünya pazarlarına ulaştırılamama durumdan rahatsız olan diğer Afrika ülkeleri ile birlikte toplantılar gerçekleştirmiş, sübvansiyonların kaldırılması yönünde girişimlerde bulunmuştur. Burkina Faso ekonomisi gerçekleştirilen ihracatın %50’sini pamuğun oluşturması nedeniyle dünya piyasasında gerçekleşen dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

2005 yılında başlatılan yeni bir proje ile buğday ekimine geçilmiştir. Bu proje ile dış ülkelere olan bağımlılığın azaltılması ve uzun vadede de buğday ihracatının başlatılması amaçlanmıştır.[41]

 

Maden[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke toprakları içerisinde bulunan çok az yeraltı madeni gün yüzüne çıkarılabilmektedir. Bu madenlerin başında altın ve mangan gelmektedir. Yeraltı zenginliklerinin genelde ulaşım ağı açısından yetersiz konumda olan kuzey bölgelerde olması madenlere ulaşmada ve çıkarılan ürünlerin sevkiyatında büyük bir problem olarak gösterilmektedir. Burkina Faso yetkilileri uzun yıllardır bu bölgeye demiryolu hattının uzatılması yönünde çalışmalar gerçekleştirse de bu hedef henüz gerçekleştirilememiştir.

 

Sanayi[değiştir | kaynağı değiştir]

Burkina Faso sanayisi özellikle var olan demiryolu hattının 1933 yılında Abidjan’a kadar uzatılması ve bu sayede denize bağlantısı olmayan bir ülke olarak liman kentine ulaşması neticesinde gelişim göstermiştir. Bobo-Dioulasso’da açılan bira fabrikası, petrol değirmenleri ve motorlu bisiklet üretimi yapan fabrika bu alanda ilk olma özelliğini taşımış, şehrin ticari anlamda kalkınmasında önemli pay sahibi olmuştur. Başkent Ouagadougou’nun ticari olarak kalkınabilmesi için gerekli olan demiryolu hattı bağlantısı 30 yıl sonra gerçekleştirilmiş, bu güzergahın da devreye girmesiyle de başkent ekonomik olarak kalkınmasını gerçekleştirmiştir. Bağımsızlığının elde edilmesi ile birlikte oluşturulan pamuk fabrikaları kısa süre içerisinde tekrar kapatılmak durumunda kalınmıştır.

 

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

Futbol[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke genelinde en çok sevilen spor türü futbol olup, Fédération Burkinabè de Football (FBF) ‘de ulusal federasyon konumundadır. 1960 yılında bağımsızlığın kazanılması sonucu oluşan federasyon, 1964 yılında da FIFA üyesi olmuştur. Burkina Faso millî futbol takımı tarihinin en önemli başarılarını 2013 Afrika Uluslar Kupası‘nda elde edilen ikincilik ile kendi ülkelerinde gerçekleştirilen 1998 Afrika Uluslar Kupası‘nda elde edilen dördüncülük olmuştur. Burkina Faso futbol liginde çoğu başkent Ouagadougou’dan olmak üzere 14 farklı takım şampiyonluk için mücadele etmektedir.

 

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

 

Gelenek[değiştir | kaynağı değiştir]

 

Burkina Faso geleneksel ev yapısı

Burkina Faso sınırları içerisinde yaşayan 60 farklı etnik grup kültürel gelenekler açısından zenginlik oluşturmaktadır. Gruplar içerisinde birçok sebepten dolayı kutlamalar ve seremoniler gerçekleştirilmekte olup, Sudan savanalarında yaşanan topluluklar gibi müzik, dans ve maske kullanımı gibi pek çok görsel şölen bu kutlama ve seremonilerde sergilenmektedir. Bu bölgelerde kabilelerin sözlü tarihini ve geleneklerini kuşaktan kuşağa anlatan kişiler olarak bilinen griotlar önemli rol oynamaktadır. Bu kişiler söz konusu kutlama ve eğlencelerde de şarkıcı, dansçı olarak da yer alabilmektedirler.

0545 571 75 71

BURKİNA FASO VİZESİ İŞLEM SÜRESİ

3-4
gün

BURKİNA FASO VİZE ÜCRETİ

100 
Euro
bottom of page